Geen autisme-onderzoek, wel hulp: BEER

Geen autisme-onderzoek, wel hulp: BEER

Bij je kindje is (nog) geen autisme (ASS) vastgesteld. En misschien ben je er nog niet aan toe om te laten onderzoeken of je kind autisme heeft. Maar je hebt wél zorgen over zijn/haar ontwikkelingen. Gelukkig is er ook dan hulp beschikbaar: BEER.

Wat is BEER?

BEER staat voor: Blended E-health for children at Early Risk. Het is hulp voor ouders van jonge kinderen (12 tot ongeveer 36 maanden) bij wie de ontwikkeling minder vanzelfsprekend verloopt. Bijvoorbeeld op het gebied van:

  • spelen
  • contact maken
  • communiceren
  • het laten zien van flexibel gedrag

BEER is een training voor jonge kinderen, zonder dat nog precies duidelijk is wat er aan de hand is. Oftewel: zonder dat de diagnose gesteld is.

Waarom hulp met BEER inzetten?

De BEER-training is bedoeld om kinderen met ontwikkelingsproblemen te helpen. Juist ook zonder dat duidelijk is waar de problemen door komen. Zo krijgen meer kinderen op tijd de juiste hulp.

Soms heeft een kindje ontwikkelingsproblemen, maar wordt niet vastgesteld waar die problemen door komen. Oftewel: de diagnose wordt niet gesteld. Dat kan verschillende redenen hebben. Wat die reden ook is: het is in ons huidige zorgsysteem dan vaak lastig om speciale hulp te krijgen. Want daar heb je een diagnose voor nodig.

Het kan zijn dat je er als ouder nog niet aan toe bent om je kind te laten onderzoeken. Het vaststellen van bijvoorbeeld autisme zou als een ‘stempel’ kunnen voelen. Ook kan het zijn dat je kind kenmerken van autisme (ASS) laat zien, maar nog niet heel duidelijk. De zorgverlener vindt het dan misschien te vroeg om je kind te laten onderzoeken. Er wordt dan afgewacht hoe je kindje zich ontwikkelt. Of je kindje krijgt wel hulp, maar dan blijkt die hulp niet (voldoende) te werken. Dat komt dan vaak omdat het echte probleem niet is herkend: autisme (ASS).

Hulp met BEER is bedoeld om drempels weg te nemen en zorg toegankelijker te maken. Zo krijgen meer kinderen op tijd de juiste hulp!

Hoe BEER werkt: e-learning opdrachten en huisbezoeken

BEER bestaat uit een onderdeel e-learning en zeven huisbezoeken. De huisbezoeken worden uitgevoerd door een getrainde professional uit de nulde- of eerstelijns zorg. Deze professional werkt nauw samen met een professional vanuit de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Meer zicht op de mogelijkheden en beperkingen van je kind

Door hulp met de BEER methode krijg je als ouder meer zicht op de mogelijkheden en beperkingen van je kind. Je krijgt tips over hoe je de ontwikkeling van je kind kunt stimuleren. De BEER-professional denkt mee over welke vorm van behandeling of begeleiding helpend kan zijn voor jouw kind.

Meer informatie

Wil je meer informatie over hulp via BEER? Mail dan naar of kijk of er een BEER-professional zit in de buurt.