Geen autisme-onderzoek, wel hulp: BEER

Geen autisme-onderzoek, wel hulp: BEER

Bij je kindje is (nog) geen autisme (ASS) vastgesteld. En misschien ben je er nog niet aan toe om te laten onderzoeken of je kind autisme heeft. Maar je hebt wél zorgen over zijn/haar ontwikkeling. Gelukkig is er ook dan hulp beschikbaar: de BEER interventie.

Wat is BEER?

BEER staat voor: Blended E-health for children at Early Risk. Het is hulp in de vorm van een training voor ouders van jonge kinderen (12 tot ongeveer 36 maanden) bij wie de ontwikkeling anders verloopt dan verwacht. Bijvoorbeeld op het gebied van:

  • spelen;
  • contact maken;
  • communiceren;
  • het laten zien van flexibel gedrag.

BEER is een manier van hulp (interventie) voor jonge kinderen, zonder dat nog precies duidelijk is wat er aan de hand is met het kind. Oftewel: zonder dat er een diagnose is gesteld .

Waarom hulp met de BEER-interventie?

Hulp met de BEER interventie is bedoeld om jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen te helpen. Juist ook zonder dat precies duidelijk is wat er aan de hand is. Zo krijgen meer kinderen op tijd de juiste hulp.

Soms heeft een kindje ontwikkelingsproblemen, maar is het (nog) niet duidelijk waar die problemen door komen. Oftewel: de diagnose wordt niet gesteld. Dat kan verschillende redenen hebben. Wat die reden ook is: het is in het zorgsysteem in Nederland dan vaak lastig om speciale hulp te krijgen. Want voor speciale hulp heb je een diagnose nodig.

Het kan zijn dat je er als ouder nog niet aan toe bent om je kind te laten onderzoeken. Het vaststellen van bijvoorbeeld autisme zou als een ‘stempel’ voelen. Ook kan het zijn dat je kind kenmerken van autisme (ASS) laat zien, maar nog niet heel duidelijk. De zorgverlener vindt het dan misschien te vroeg om je kind te laten onderzoeken. Er wordt dan afgewacht hoe je kindje zich ontwikkelt. Of je kindje krijgt wel hulp, maar dan blijkt die hulp niet (voldoende) te werken. Dat komt dan vaak omdat het echte probleem niet is herkend: autisme (ASS).

De BEER interventie is laagdrempelig en maakt de zorg voor een kind toegankelijk. Zo krijgen meer kinderen op tijd de juiste hulp.

Hoe de BEER-interventie werkt: online opdrachten en huisbezoeken

De BEER interventie bestaat uit een online opdrachten (e-learning) en zeven huisbezoeken. Een professional uit de nulde- of eerstelijn voert de huisbezoeken uit. Deze professional werkt nauw samen met een professional vanuit de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en/of de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Meer zicht op de mogelijkheden en beperkingen van je kind

Door hulp met de BEER interventie krijg je als ouder meer zicht op de mogelijkheden en beperkingen van je kind. Je krijgt tips over hoe je de ontwikkeling van je kind kunt stimuleren. De BEER-professional denkt mee over welke vorm van behandeling of begeleiding helpend kan zijn voor jouw kind.

Meer informatie

Wil je meer informatie over hulp met de BEER interventie? Mail dan naar . Of zoek BEER-professional in jouw buurt.

deel: