diagnose autisme kind

Wat heeft mijn kind aan een ‘etiket’ autisme?

Je vraagt je wellicht af: wat heeft mijn kind (of wat hebben wij als ouders) aan het vaststellen van autisme? Krijgt mijn kind dan niet gewoon een etiket opgeplakt? Maar het vaststellen van autisme bij je kind kan je kind juist helpen.

Met een diagnose kun je begeleiding en hulpmiddelen aanvragen. Dat kan je kind helpen in zijn/haar ontwikkeling.

Het vaststellen van autisme bij je kind helpt je als ouder

Een (werk)diagnose autisme geeft je als ouder een beeld van wat je van je kind mag en kunt verwachten. Dit helpt je om bijvoorbeeld:

  • opnieuw te kijken naar je relatie met je kind;
  • opnieuw te kijken naar je opvoedstijl;
  • je verwachtingen en eisen eventueel bijstellen;
  • op een andere manier met je kind te leren omgaan.

Je kind kan zich hierdoor beter begrepen voelen. Daardoor zal het zich waarschijnlijk ook beter gedragen of zich prettiger voelen.

Het vaststellen van autisme bij je kind helpt om hulp te krijgen

Als vastgesteld is dat je kind autisme heeft, kan dat helpen om passende hulp te krijgen. Thuis en ook op school. Dit kan je kind helpen in zijn/haar ontwikkeling. Het heeft dus niets te maken met het ‘geven van een etiket’. Maar alles met het helpen van je kind. Lees meer over welke hulp en behandelvormen er beschikbaar zijn.

Een moeder van een kind met diagnose autisme (ASS) (uit werkgroep Lucertis, 2016):
“Sommige ouders zien een diagnose als een ‘etiket’, een veroordeling. Natuurlijk is het niet fijn als je kind een ‘etiket’ krijgt, maar je kunt het ook anders zien: omdat je kind een diagnose krijgt, heeft het probleem van je kind nu een ‘naam’. En daardoor heb je recht op begeleiding op school en/of thuis. Dat kan je kind helpen om zich beter te ontwikkelen, waardoor hij/zij straks beter in de maatschappij kan functioneren. Ook geeft een diagnose je inzicht in waarom je kind zich gedraagt en reageert zoals het doet en begrijp je meer over zijn/haar belevingswereld.”

 

deel: