BEER (ouders)

  • Ik zou wel BEER willen inzetten bij mijn kind maar dat bieden ze niet in mijn gemeente. Wat kan ik doen?

    Er zijn meerdere mogelijkheden:

    1. Kijk op de website van het Autisme Jonge Kind, staat er in een gemeente net buiten je woonplaats een hulpverlener die BEER aanbiedt op de kaart, neem dan toch contact met hem/haar op. Het kan zijn dat hij/zij ook een contract heeft of een maatwerkafspraak kan maken met de gemeente waar je kind woont.
    2. Niet iedereen is al bekend met BEER als interventie. We leiden veel HBO-professionals op om BEER te kunnen uitvoeren. Misschien kom je met je kind al bij een fysiotherapeut, psycholoog, ambulant hulpverlener of bijvoorbeeld een logopedist. Maak hen attent op BEER. Het zou zo maar kunnen dat hij/zij geïnteresseerd raakt om ook BEER-hulpverlener te worden. Tijdens de opleiding hebben BEER-hulpverleners één of meerdere gezinnen nodig om tijdens de cursus BEER mee te kunnen doen. Wellicht kunnen jullie op die manier mee doen.
    3. Neem contact op met ons via . Het kan zijn dat er net iemand in de gemeente van jullie gezin wordt opgeleid tot BEER-hulpverlener. Pas na het behalen van het certificaat staan deze professionals op de website. We kunnen jullie dan aan elkaar koppelen, als jullie daar voor open staan… en wie weet kan kunnen jullie met je kind zo toch BEER doorlopen.
    4. Je bent niet voor niets op zoek naar mogelijkheden om te starten met BEER. Maak je je echt zorgen over je kind en heb je de CoSoS-vragenlijst ingevuld en behaalt je kind een verhoogde score, neem dan contact op met een jeugdarts van het consultatieburo/Centrum voor Jeugd en Gezin. Zij kent de regio en jullie situatie het beste. Overleg met haar/hem wat nu een goede volgende stap kan zijn. Dat zou onderzoek kunnen zijn bij een kinderarts, bij een audiologisch centrum naar het gehoor van je kind, onderzoek bij een jeugd-GGZ instelling naar een Autisme Spectrum Stoornis, of bijvoorbeeld het inzetten van Integrale Vroeghulp. Soms gaan kinderen naar een observatiegroep om zo duidelijker te krijgen hoe de ontwikkeling van je kind kan worden gestimuleerd. Ook na het zetten van een eerste stap kan de jeugdarts, kan ze samen met jullie als ouders bespreken wat er nog meer nodig is en vinger aan de pols houden. Er zijn zelfs enkele consultatiebureaus en Centra voor Jeugd en Gezin waar ze ook BEER aanbieden. BEER zou goed passen binnen het aanbod van de Jeugdgezondheidszorg. Het is preventief, door goed te kijken welke signalen je kind uitzendt, ga je uiteindelijk beter aansluiten bij wat je kind nodig heeft en daardoor de ontwikkeling stimuleren van je kind.

    Juist bij kinderen waarbij de ontwikkeling anders verloopt, is goed aansluiten moeilijk en daar mag je als ouder best wat hulp voor aangeboden krijgen. Daarom is BEER ontwikkeld.