No autism assessment, but still help: BEER training

No autism assessment, but still help: BEER training

Soms is bij een kind nog geen autisme vastgesteld en zijn ouders er ook niet aan toe om onderzoek te laten doen. Maar er zijn wél zorgen over de ontwikkeling van het kind. Ook dan is hulp mogelijk: de BEER-interventie.

What is the BEER training?

BEER stands for: Blended E-health for children at Early Risk. Het is een training voor ouders van jonge kinderen (12 tot ongeveer 36 maanden) bij wie de ontwikkeling anders verloopt dan verwacht. Bijvoorbeeld op het gebied van:

  • playing
  • interacting
  • communicating
  • flexibel gedrag laten ervaren.

BEER is een manier van hulp (interventie) voor jonge kinderen, zonder dat nog precies duidelijk is wat er aan de hand is met het kind. Oftewel: zonder dat er een diagnose is gesteld.

Waarom de BEER-interventie?

De BEER-interventie is bedoeld om jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen te helpen. Juist ook zonder dat precies duidelijk is wat er aan de hand is. Zo krijgen meer kinderen op tijd de juiste hulp.

Soms heeft een kindje ontwikkelingsproblemen, maar is het (nog) niet duidelijk waar die problemen door komen. Oftewel: de diagnose is niet gesteld. Dat kan verschillende redenen hebben. Wat die reden ook is: het is in het zorgsysteem in Nederland dan vaak lastig om speciale hulp te krijgen. Want voor speciale hulp heb je a diagnosis for that.

Ook kan het zijn dat de ouder van het kind er nog niet aan toe is om het kind te laten onderzoeken. Het vaststellen van bijvoorbeeld autisme zou als een ‘stempel’ voelen. Ook kan het zijn dat het your child shows characteristics of autism (ASD) laat zien, maar nog niet heel duidelijk. De zorgverlener vindt het dan misschien te vroeg om het kind te laten onderzoeken. Er wordt dan afgewacht hoe het kind zich ontwikkelt. Of het kind krijgt wel hulp, maar dan blijkt die hulp niet (voldoende) te werken. Dat komt dan vaak omdat het echte probleem niet is herkend: autisme (ASS).

De BEER-interventie is laagdrempelig en maakt de zorg voor een kind toegankelijk. Zo krijgen meer kinderen op tijd de juiste hulp.

How the BEER training works: E-learning module and home visits

De BEER-interventie bestaat uit online opdrachten voor de ouders (e-learning) en zeven huisbezoeken. Een professional uit de nulde- of eerstelijn voert de huisbezoeken uit. Deze professional werkt nauw samen met een professional vanuit de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en/of de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Meer zicht op de mogelijkheden en beperkingen van het kind

Door de BEER-interventie krijgen ouders meer zicht op de mogelijkheden en beperkingen van hun kind. Ze krijgen tips over hoe zij de ontwikkeling van het kind kunnen stimuleren. De BEER-professional denkt mee over welke vorm van behandeling of begeleiding het kind kan helpen.

BEER-professional worden?

Wil je ook jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen helpen en BEER-professional worden? Lees hier alles over de actuele cursus BEER interventie.

deel: