vroegherkenning autisme belangrijk

Vroegherkenning ASS is belangrijk!

Vroege herkenning van autisme (ASS) is belangrijk! Hoe eerder autisme wordt herkend, hoe eerder het kind en de ouders de juiste hulp krijgen. Professionals die werken met jonge kinderen (0-6 jaar) spelen een belangrijke rol bij het vroeg herkennen van autisme.

Veel kinderen krijgen pas op de leeftijd van 4 of 5 jaar of soms nog later de diagnose ‘autisme’. Bijvoorbeeld als ze problemen krijgen op school. Dat is zonde, want vaak zijn de eerste signalen al zichtbaar als een kind rond de 18 maanden is.

Ouders worden in die beginjaren vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Het blijft dan vaak onduidelijk wat er precies aan de hand is. En daardoor krijgt het kind geen of niet de juiste hulp. Als zij eenmaal een verwijzing hebben naar gespecialiseerde zorg, zijn de wachttijden vaak lang. Dit alles zorgt voor onvoldoende ontwikkelingskansen bij het kind. Ook spanningen in het gezin kunnen toenemen.

Lees hier meer over:

Film: Is mijn kind anders?

De film ‘Is mijn kind anders?’ gaat over hulp aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Ouders, een jeugdarts, een huisarts en experts op het gebied van autisme bij jonge kinderen komen aan het woord. Zij vertellen waarom vroegtijdige hulp aan deze kinderen en hun ouders zo belangrijk is.

deel: