Oorzaken

 • Is autisme erfelijk?

  ASS is aangeboren en in belangrijke mate erfelijk bepaald. Een eenduidige en specifieke oorzaak en verklaring voor het ontstaan van ASS hebben wetenschappers echter nog niet gevonden. Lees meer hierover op de website van Autisme Centraal.

 • Waar zit autisme in de hersenen?

  Autisme heeft te maken met afwijkingen in de hersenen, maar het is wetenschappers nog niet gelukt om het precies in de hersenen te lokaliseren. Omdat het beeld van mensen met autisme onderling zo verschilt, verwacht men ook dat dit heel ingewikkeld is. Er loopt wel veel onderzoek naar de hersenen van mensen met autisme. Lees meer hierover op de website van het Nederlands Autisme Register en op die van Autisme Centraal. 

 • Wordt autisme veroorzaakt door vaccinaties?

  Nee, autisme wordt niet veroorzaakt door vaccinaties. Het is het gevolg van een aangeboren afwijking in de hersenen, waarmee een kind ter wereld komt. Eerder onderzoek waarin een verband werd gesuggereerd, bleek niet te kloppen. Zie voor meer informatie de website van het Rijksvaccinatieprogramma en die van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

   

   

   

 • Is het nodig dat mijn kind, als de diagnose ASS of autisme is gesteld, wordt verwezen naar een klinisch geneticus?

  Het is belangrijk om een verwijzing naar de klinische geneticus te bespreken met uw behandelaar. Er zijn inmiddels 100 genen bekend die te maken kunnen hebben met kenmerken die verwant zijn aan autisme. Ook indien er ziekten in de familie voorkomen kan het van belang zijn hier verder onderzoek naar te doen, omdat er een verband kan zijn met de diagnose autisme. Een andere reden kan zijn dat u nog een kinderwens heeft of uw oudere kinderen en u meer informatie wenst over de erfelijkheid van het autisme. Het is helaas op dit moment nog zo dat er uit dit onderzoek (anamnese (gesprek), lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek bij kind en ouders) nog vaak geen duidelijke antwoorden komen. Echter is het wel zo dat dit gebied zich razendsnel ontwikkelt en u een advies krijgt om over een bepaalde tijd dit onderzoek te laten herhalen.