Behandeling

  • Is autisme te genezen?

    Er is geen genezende behandeling voor ASS; het is een blijvende stoornis. Echter kunnen de beperkingen in het dagelijks leven wisselen per ontwikkelingsfase en bij goede behandeling afnemen. Behandelingen zijn er vooral op gericht om problemen te verminderen die verband houden met ASS. De overtuiging is dat vroeg interventies kunnen helpen om jonge kinderen en ouders zich optimaal te laten ontwikkelen binnen de eigen mogelijkheden.

  • In hoeverre kan autisme behandeld worden met een voedingsdieet, zoals een glutenvrijdieet?

    Hier is nog te weinig over bekend om daar goed in te adviseren. Ouders hebben soms wel de ervaring dat een aangepast dieet helpt, maar er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat hieraan ten grondslag ligt. Wel dat er een relatie is tussen de werking van de darmen en van het brein, dus het is goed denkbaar dat een aangepast dieet bij sommige kinderen aan autisme gerelateerde klachten kan verminderen.

  • Zijn er pillen tegen autisme?

    ASS is aangeboren en er bestaan geen pillen om autisme te genezen. Wel zijn er medicijnen die de problemen die vaak optreden bij ASS, zoals overprikkeling of agressie, kunnen verminderen. lees meer op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie