Papageno muziektherapie aan huis

Papageno muziektherapie aan huis

Papageno-Muziektherapie aan huis voor kinderen met autisme

Hoe maak je – op een speelse, laagdrempelige manier – contact met kinderen die vaak helemaal in hun eigen wereld leven? En hoe kun je kinderen met autisme helpen hun gevoelens te uiten, beter te communiceren en makkelijker om te gaan met veranderingen?
Bij Papageno ervaren we al jaren dat je met muziek verrassend ver kunt komen.

De Papageno-Muziektherapeuten zijn overal in Nederland actief: ze geven muziektherapie bij de kinderen thuis, in hun vertrouwde omgeving. Met een stapel muziekinstrumenten onder de arm lukt het meestal snel om – zonder woorden – toegang te krijgen tot de wereld van het kind.

Contact maken in een veilige sfeer

De muziektherapeut maakt gebruik van instrumenten (djembé, keyboard, gitaar), de stem, improvisatie, muzikale spelvormen en bestaande muziek. Maar hoe vreemd het misschien ook klinkt, het gaat niet om de muziek bij muziektherapie. Muziek is slechts het middel om iets belangrijkers te bereiken: samen plezier ervaren en contact met elkaar maken in een veilige sfeer. Muziek is daar zo geschikt voor omdat het een taal is die iedereen begrijpt en die niemand veroordeelt. Dat maakt het contact minder beladen én minder ingewikkeld. Bovendien is muziek maken gewoon leuk en ontspannend.

Hoe is de therapie opgebouwd?

De therapeut komt wekelijks – op een vaste tijd – 45 minuten bij het kind thuis.

Tijdens een intakegesprek maken de ouders/ verzorgers kennis met de muziektherapeut en wordt er in overleg bepaald wat de belangrijkste doelen van de behandeling zijn.

De eerste therapiesessies staan in het teken van kennismaken: de therapeut observeert het kind en stemt daar de verdere therapie op af.

Als ouder/verzorger stem je met de therapeut af of je de therapie wel of niet wilt bijwonen.

De resultaten van muziektherapie

Uit onderzoek blijkt dat muziektherapie verschillende positieve effecten heeft op het sociale gedrag en de communicatie van kinderen met autisme: denk hierbij aan het leggen en onderhouden van contacten, leren samenwerken, beter kunnen omgaan met veranderingen, concentratie en interactie verbeteren, en beter inzicht krijgen in de eigen gevoelens en die van anderen.

Bij Papageno zien we deze mooie effecten dagelijks. Om onze kennis en ervaring te onderbouwen, doen we ook wetenschappelijk onderzoek naar de inzet van de muziektherapie.

Meer weten?

Neem voor meer informatie over de muziektherapie contact op met Stichting Papageno: bel 035 2031574 of stuur een bericht naar

deel: