Kenmerken herkennen met de CoSoS vragenlijst

Heb je het gevoel dat jouw kindje van tussen de 12 en 48 maanden zich anders ontwikkelt dan andere kinderen? Wil je weten of jouw kindje misschien autisme heeft? En vind je het moeilijk om te bepalen of het nodig is hulp te zoeken? De CoSoS-vragenlijst helpt je om kenmerken te herkennen. 

CoSoS staat voor ‘Communicatieve en Sociale ontwikkelings-Signalen’. De vragenlijst helpt ouders en professionals om problemen te herkennen op het gebied van contact, communicatie, spel en prikkelverwerking. Dit zijn problemen die onder andere bij autisme voorkomen.

Wat je moet weten over de CoSoS vragenlijst

  • De lijst is te gebruiken voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 12 tot 48 maanden.
  • De lijst heeft 14 vragen die u met ‘ja’ of ‘nee’ kan beantwoorden.
  • De lijst kan ingevuld worden door ouders en/of professionals. Ook kunnen ouders en professionals dit samen doen.

Wat kan je met de uitslag van de CoSoS vragenlijst?

De uitslag van de CoSoS-vragenlijst helpt je om in te schatten of hulp nodig is. Na het invullen van de vragen krijg je een overzicht van de antwoorden. En een toelichting wat de uitslag betekent en wat je er mee zou kunnen doen.

Voor een betrouwbare uitslag is het goed om de vragenlijst nog eens door te nemen met bijvoorbeeld de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau.

LET OP! Voor kinderen jonger dan 12 maanden of ouder dan 48 maanden is de uitslag niet betrouwbaar.

Heb je bij 3 of meer vragen een ‘afwijkende’ score, dan heeft je kind een verhoogd risico op een ontwikkelingsprobleem.  Dit wil niet persé zeggen dat je kind autisme heeft. Het is dan wel zinvol verder te onderzoeken waarom je kindje zich anders lijkt te ontwikkelen.

Ontwikkeling CoSoS: Dr. C. Dietz en Dr. I. Servatius-Oosterling
Illustraties: Peter Brouwers

In internationale literatuur wordt de CoSoS vragenlijst beschreven als ESAT. CoSoS is de herziene benaming voor ESAT. Het zijn dezelfde vragen.

start met vragenlijst